Faza 6: Integracija

Ovo je faza ponovnog prolaska kroz sve cikluse, ali dvostrukim tempom. To je faza višestrukih prijelaza gdje su adolescenti zabrinuti oko svog identiteta, seksualnosti, izgleda i budućnosti.

Period adolescencije nosi vrlo burne tjelesne i energetske promjene. Promijenjeno tijelo stvara novi i nepoznat svijet. Dijete  u pubertetu ima osjećaj kao da nije u svom tijelu. Ono je za njega novo i nepoznato, strahuje kako će te promjene utjecati na konačni fizički izgled  te kako će okolina reagirati na njih.

Smjenjuju se visoke  razine  energije s povećanom potrebom za spavanjem.  Droga, alkohol, seks i glazba često su predmet interesa. Ova faza nosi fokusiranost na identitet, separaciju, seksualnost kao i povećanje svojih sposobnosti.

Primjeri:

  • 13-to godišnjaci na početku puberteta, nalaze se u ponavljajućoj fazi 1 (faza postojanja) i fazi 2 (faza istraživanja), mogu oscilirati između odraslog načina ponašanja i dječjih faza ponašanja, istraživati bez puno brige za norme ponašanja.
  • Oko 14-te godine ponavlja se faza 3 (razmišljanje), adolescent može ponekad imati razumno i kompetentno ponašanje, kao i buntovničke izljeve.
  • Od 15-te do 17-te godine ponavlja se faza identiteta i to se obično pokazuje kroz pitanje zašto?kako to?, tada uključuju novi identitet, nove odnose, uče rješavati kompleksne probleme.
  • Početkom 16-te do 19-te godine prorađuju fazu 5 (strukturu), kratko isprobavaju i krše pravila, što je tipično za ponašanje u tom periodu.

Zadatak faze 6 je integracija, donošenje odluke da je u redu biti seksualno biće, da je u redu uspjeti i imati mjesto među odraslima.

Glavna pitanja koje treba riješiti:

  • Kako mogu postati odvojena osoba s mojim unutarnjim vrijednostima, a i dalje biti dobro?
  • Je li u redu za mene biti neovisan, biti odgovoran i poštovati moju seksualnost ?

Kada napustimo nedovršene razvojne faze one će se ponovno pojaviti u kasnijem životu tijekom adolescencije  ali i u odrasloj dobi. Možemo imati problem definiranja stvarnosti zbog nedostatka osobne životne filozofije, zbog nedostatka unutarnjeg sustava podrške za funkcioniranje  izvan naše obitelji, te poteškoće sa seksualnošću. Mi jednostavno ne nastavljamo s našim životnim razvojem. Mi možemo biti seksualno aktivni, ali naš unutarnji stav vezan za to postavljen je tako da nam daje loš osjećaj umjesto zadovoljstva. To ukazuje da nismo odvojili vrijeme, ili nismo bili podržani da učimo kako biti seksualno (spolno) zrela osoba.

Biti uspješan u svijetu povezano je s razvojnim zadatcima faze 6. Ne uspijemo svi u učenju i postizanju uspjeha. Međutim, ono što nam može stvarati probleme u fazi 6  je ne poduzimanje potrebnih promjena i ne nastavljanje prema cilju, a to ukazuje na nedovršeni razvojni proces izvan svoje obitelji.

Sabotaža faze 6

Nedovršene prethodne faze i teškoće iz njih mogu se ponavljati prikriveno i  ne prepoznatljivo.  Npr.u seksualnoj formi.                                                                                                     Faza 1 – kada se beba ne ispuni s kontaktom, dodirom i nježnošću u sebi nosi osjećaj da ne može dobiti dovoljno, u odrasloj dobi to se može prenijeti na seks – ne mogu dobiti dovoljno.    Faza 3 (mišljenje) –  može se pretvoriti u – ne mogu postati seksualno biće                                  Faza 6 (integracija) – postaje – ne mogu se odvojiti od tebe (partnera)

Razvojni zadatci adolescenta:

  • poduzeti više koraka prema neovisnosti
  • postići jasnije emocionalno odvajanje od obitelji
  • postepeno postajati odvojena, neovisna osoba sa svojim unutarnjim vrijednostima i identitetom
  • biti kompetentan i odgovoran za vlastite potrebe, osjećaje i ponašanje
  • integrirati seksualnost u rani razvojni zadatak (saznati sve o tome poradi sigurnosti)

Bez obzira na našu dob, svaki put kad se vratimo u fazu 6, trebamo učiniti sljedeće razvojne zadatke kako bismo razvili Moć integracije:

  • Rasti izvan naših roditeljskih odnosa (mentorstva ili druge podrške)
  • Razvijati osobnu životnu filozofiju
  • Integrirati seksualnost s potrebama iz prethodnih faza
  • Raditi potrebne promjene i razvijati se kao seksualno zrela osoba
  • Ponovo revidirati sve prethodne faze
  • Pronaći i razvijati mjesto među odraslim osobama

Neuspjeh u postizanju integracije u fazi 6 ostavit će nas pomalo fragmentirane, kao da nekako nismo dovršili odrastanje.  

Skip to content