Zaljubljenost, ljubav, eros, seksualnost

Našim rođenjem i odrastanjem u određenoj obitelji i kulturi na neki način su nam unaprijed određena pravila ponašanja.  Dijete sa svojim otvorenim srcem pristupa ljudima. Na osnovu njihovih reakcija i ograničavajućih pravila ponašanja  uči što smije, a što ne, kao i to da li je vrijedno ljubavi samo zato što postoji ili tu ljubav mora zaslužiti.

Na osnovu tog iskustva o sebi, iskustva roditeljskog ponašanja kroz roditeljstvo i  partnerstvo, rodnih razlika u obitelji, muško ponašanje – žensko ponašanje, dijete u sebe ugrađuje slike koje nesvjesno utječu na njega i na njegovo ponašanje  u kasnijem  životu.

Ta najranija iskustva kreiraju djetetovu unutarnju emotivnu mapu po kojoj se nesvjesno kreće. Kad odraste   odabire ljude po već poznatoj energiji.  Svojim ponašanjem  kreira za sebe upravo one iste događaje iz djetinjstva koje ne želi, one kojih se želi osloboditi.

Razvojni put za zrelu ljubav i sve što ona nosi u svoj svojoj punini je preispitivanje sebe, upoznavanje najdubljih dijelova sebe kao i druge osobe, a za to je potrebna oboružanost željom i voljom.

Zaljubljenost u određeni tip osobe se događa bez naše volje nesvjesno. Na osnovu ugrađenih slika iz djetinjstva projiciramo na drugu osobu ono što je naše, ono što nosimo u sebi.  Druga osoba nam služi kao pano na kojeg lijepimo sve kvalitete koje su nama bitne ne vidjevši  pri tom stvarnu osobu ispred sebe. Često budemo iznenađeni da naša okolina ne vidi ono što vidimo mi, sve „nadnaravne“ kvalitete osobe u koju smo zaljubljeni.  Za mladu osobu projekcija je normalan razvojni put. Pripisivanjem  nestvarnih  kvaliteta na drugu osobu, omogućuje joj da se zaljubi u nju. To isto joj pomaže da kroz otkrivanje druge osobe, preispitivanje projiciranog dolazi do realnosti. S vremenom će njeni uvidi jačati, prestat će projicirati i zaljubljivati se, te će drugu osobu vidjeti realno.

Osoba koja je  emocionalnim odrastanjem ostvarila psihičku zrelost ima jasne uvide o sebi i drugima. Takva osoba ne „gubi glavu“ zaljubljujući se u vlastitu projekciju i nestvarnu osobu. Integrirana zrela osoba u svoj partnerski odnos unosi jasnoću o tome tko ona je i sposobnost  realnog sagledavanja  druge osobe.

Na tom putu pomaže joj eros, stvaralačka energija koja je spremna propitivati, istraživati i mijenjati. Ta snažna stvaralačka energija potiče na stvaranje, kreiranje, strast i žudnju za životnom promjenom u  svakom životnom području. U ljubavi pomaže propitivanju sebe, svog ponašanja, partnera i njegovog ponašanja te snazi da se stari ograničavajući obrasci ponašanja  promijene i nadiđu.  

Eros je energija života, radosti, vatre koja slavi život i njegovo postojanje kroz osobni preobražaj i rast  ka duhovnom. Sam život treba biti užitak kroz postojanje i mogućnosti koje nosi.

Seksualnost nije samo sjedinjenje dvije osobe, ona je puno više, trebala bi biti puno više. To je predaja, povjerenje,  prepuštanje,  otvaranje srca da bismo prihvatili drugo biće, padanje svih kulturoloških ograničenja kroz rasu, vjeru, naciju, društveni status.  Izražavanje seksualnosti  kroz ljubav i  uzajamno prihvaćanje  u svojoj najčišćoj formi može nas dovesti do sjedinjenja i  duhovnog blaženstva snažnije od bilo kojeg drugog ljudskog iskustva.

Put do potpune predaje u seksualnosti  mora biti ispunjen uzajamnom  partnerskom podrškom i ljubavlju koja podrazumijeva otvoren razgovor i želju oba partnera da rade na sebi. Kada osobe jedna drugu prihvaćaju na  fizičkoj, emotivnoj i mentalnoj  razini, duhovna razina je rezultat toga. Stapanje na duhovnoj razini znači da je ponašanje prešlo iz destruktivnosti  u konstruktivnost i u pozitivan stav prema partneru i životu općenito.

Na radionici će biti govora o ovim temama:

  • kako događaji  iz djetinjstva mogu utjecati na našu seksualnost u odrasloj dobi
  • kakav utjecaj na zaljubljenost imaju Anima (ženski princip u muškarcu), Animus ( muški princip u ženi)
  • što u seksualnosti podrazumijeva integracija fizičkog, emotivnog, mentalnog i duhovnog
  • razlikovanje ljubavi od zaljubljenosti, zašto ponekad zaljubljenost traje
  • istraživat ćemo vaša uvjerenja nastala temeljem vaših spoznaja i iskustava od najranijih sjećanja do puberteta
  • i još dosta toga ………..
Skip to content