Ciklus radionica 2018

Energetski centri u tijelu (čakre) i njihov utjecaj na naš život

Jednom u prošlosti spajanjem dvoje ljudi, spajanjem dviju energija, naš život je započeo i krenuo na neizvjesno putovanje. Potaknuti životnom silom rasli smo u majčinoj utrobi brzinom koju nikad kasnije po rođenju nećemo doseći. 

Već tada, iako zaštićeni u majčinoj utrobi, osjećali smo vanjski svijet. Naše malo biće osjećalo je energetske vibracije okoline, maminu sigurnost i mir ili nesigurnost i napetost. Na osnovu tih vibracija naše tijelo je postalo opušteno i sigurno ili napeto i nesigurno. Na ovaj način, samim našim rođenjem i dolaskom na svijet, nosimo određeni doživljaj svijeta koji nas prati čitav život.

Ako je reakcija okoline prema nama pozitivna, tada ćemo doživljavati svijet kao mjesto gdje smo dobro došli, gdje smo sigurni, gdje imamo povjerenje u najbliže, gdje se možemo nesmetano i opušteno razvijati. Na osnovu  takvog doživljaja svijeta naša životna energija teče slobodno kroz naše tijelo. Međutim, kada doživimo loša iskustva fizičkog opstanka, u nama se stvaraju osjećaji koje tumačimo tako da je svijet opasan, da nismo sigurni tu gdje jesmo uz osjećaj nepripadanja našoj obitelji. Nesigurnost našeg opstanka tijelo čini napeto i stisnuto. Kroz njega  životna energija koja napaja naše tijelo ne može  slobodno protjecati.

Naše tijelo je umreženo s bezbroj manjih i većih energetskih meridijana kroz koje energija protječe u svakom trenutku. Energetski protok ishranjuje naše tijelo čineći ga zdravim. Svaki energetski zastoj u našem tijelu dugoročno uz brojne ostale posljedice donosi i zdravstvene probleme.

Pored bezbroj energetskih tokova postoje dva glavna, jedan tok prolazi kroz našu glavu silazno prema dolje i daje nam mogućnost svjesnosti, pamćenja, jasnoće, razumijevanja, dok je drugi tok uzlazan, pokreće se našim tijelom od dolje prema gore. Njime se naše fizičko tijelo kroz naša stopala povezuje sa zemljom, dajući mu osjećaj stabilnosti, uzemljenosti.

Jasan pokazatelj kako energije protječu našim tijelo jest kvaliteta našeg svakodnevnog življenja. Ukoliko energija nesmetano protječe našim bićem, utoliko se naš zemaljski put očituje u punom potencijalu. Slobodno ćemo razvijati svoj život, živjeti i ostvarivati  svoje vizije i zamisli, razvijat ćemo dobre i skladne odnose. 

Međutim, ukoliko je izostao osjećaj sigurnosti, ako je bilo traumatskih iskustava, bolesti i drugih negativnih situacija, nećemo uspjeti razviti svoj puni životni potencijal što će se kasnije očitovati kroz razne probleme i teškoće. Takva iskustva dovode do prekida protoka energije zbog nastanka energetskih blokada koje utječu na naše svakodnevno funkcioniranje.  Događat će nam se situacije u kojima ćemo se osjećati bespomoćno i nećemo znati kako iz njih izaći. Kao posljedice navedenog možemo imati brojne probleme u pogledu zdravlja, materijalne sigurnosti, emotivnog izražavanja, osjećaja vlastite snage, u odnosima i komunikaciji s drugima, u svojim vizijama, njihovoj jasnoći te vlastitoj samospoznaji i konceptu života općenito.

Na našem tijelu je sedam glavnih energetskih centara. Granaju se iz kralježnice i šire  izvan našeg tijela kako bi svojim okretanjem doveli u tijelo univerzalnu energiju, te hranili naš živčani sustav i krv. Tih sedam centara čine energetski stup koji se penje od baze kralježnice do vrha glave. Svaki centar, ovisno o tome gdje je položen u tijelu, ishranjuje to područje univerzalnom energijom i potpomaže rad žlijezda s unutarnjim lučenjem. Svaki centar ima svoj period razvoja. Tako se prvi energetski centar počinje razvijati već oko trećeg mjeseca trudnoće, dok se sedmi energetski centar razvija u ranoj zreloj dobi.

Prvi energetski centar (korijenska  čakra) tjelesni identitet

Svoj razvoj započinje oko trećeg mjeseca trudnoće i traje do navršene prve godine života djeteta. Ovaj centar predstavlja temelj našeg fizičkog života, a smješten je u području baze kralježnice gdje ishranjuje to područje i nadbubrežnu žlijezdu.

Na osnovu prvih iskustava vezanih za preživljavanje kroz hranjenje, toplinu, ugodu i sigurnost, stvaramo sliku o svijetu u koji smo upravo stigli. Osjećaj sigurnosti i zaštićenosti jača naš imunološki sustav, krv, koštani sustav. Kada su najranija iskustva pozitivna, tada energetsko korijenje unutar naše obitelji puštamo slobodno prema zemlji. U suprotnoj ćemo situaciji često osjećati nepovezanost s vlastitim tijelom, a posljedice toga su brojne: zdravstveni problemi, izbjegavanje fizičkog kontakta, osjećaj straha itd.

Drugi energetski centar (sakralna čakra) emocionalni identitet

Razvija se od šestog mjeseca života do navršene druge godine. Zahvaća donji dio trbuha i ishranjuje reproduktivne žlijezde, jajnike i prostatu.

Drugi energetski centar povezuje nas s emocijama u nama na osnovu  iskustva stečenih za vrijeme našeg djetinjstva. Put našeg emocionalnog razvoja određen je s obzirom na to je li nam bilo dozvoljeno izraziti emocije među najbližim, je li netko bio tu da nas utješi i zagrli kada smo bili u strahu, kad smo bili tužni, sami ili ljuti. Ukoliko smo bili odbijeni kada smo bili takvi, lako je moguće da smo zaključili kako takvi ne smijemo biti. Ako nam je kao djeci bilo zabranjeno da izražavamo svoje osjećaje kao odrasli ići ćemo kroz život ne osjećajući naše stvarne potrebe. Narušeno pravo da osjećamo rezultirat će stvaranjem nepovezanosti s tijelom i potrebama. U ovom nam centru emocije povezane s tijelom daju jasniji osjećaj nas samih ali i jasnoću naše povezanosti s okolinom. Ovo je centar zadovoljstva, pokreta, predaje, spajanja i stapanja muško ženske energije. 

Treći energetski centar (čakra solarnog pleksusa ) ego identitet

Razvija se od 18 mjeseci do otprilike navršene četvrte godine života. Smještena je u području solarnog pleksusa, a zahvaća područje stomaka, jetra,  slezene te gušteraču kao žlijezdu unutarnjeg lučenja hormona.

Razvoj ovog centra kreće postepenim odvajanjem od mame i sve većim povezivanjem sa svojom voljom i potrebom da učimo i istražujemo svijet na svoj način prilikom čega otkrivamo da možemo stvarati i djelovati, te da to može imati dobre i loše ishode. Unutarnja usklađenost sa zdravo postavljenim granicama od strane naše okoline stvara u nama osjećaj samopoštovanja i mi smo u mogućnosti da postignemo osjećaj vlastite autonomije i volje. Međutim, kada takvih granica nema, kada smo zaustavljani u našim nakanama bez poučavanja i objašnjavanja, ili nas se za naše postupke posramljivalo, tada naš ego identitet biva oslabljen a naša osobna moć narušena. U ovoj životnoj dobi sebe doživljavamo isključivo emotivno na osnovu onog što radimo; ako su nam govorili da samo nepromišljeni, nespretani, loši, divlji, zaključili smo da mi zaista jesmo takvi. Stvorenim emotivnim obilježjem kročimo našim životom s unutarnjim osjećajem koji nam govori da s nama nešto nije u redu.

Četvrti energetski centar (srčana čakra) društveni identitet 

Razvija se od četvrte  do sedme godine života. Zahvaća područje prsa, srca i srčanog  pleksusa te timus, žlijezdu unutarnjeg lučenja.

Od rođenja osjećamo ljubav i privrženost prema našim najbližima, našim dobročiniteljima. Međutim, razvojem ovog centra naša ljubav postaje svjesna. Našim ponašanjem mi izražavamo i tražimo ljubav. Iz obitelji nosimo osjećaj jesmo li vrijedni ljubavi i koliko smo vrijedni kao ljudska bića. Ako nam je ljubav bila uskraćena osjećat ćemo se manjkavo i nedostojno ljubavi. Takvim stavom  ići  ćemo u svijet i stvarati odnose, no bez kontakta sa samim sobom nećemo moći stvarati zdrave odnose sa svijetom. Od druge osobe ćemo očekivati da nas ispuni, da nam da ono što mi trebamo imati u sebi. Nije moguće postići intimnost s drugima kada nosimo sram, kada smo samokritični i nepovezani sa sobom. Samo jasan osjećaj sebe i druge osobe može biti temelj za zdrav odnos.

Peti energetski centar (grlena čakra) komunikacija, govor, kreativni identitet

Razvija se od sedme do dvanaeste godine života. Djeluje na područje  grla i bronhija, te na štitnu žlijezdu.

Ako  je naše odrastanje prošlo bez većih energetskih blokada osjećat ćemo potrebu da svoje kreativne kvalitete i zamisli podijelimo sa svijetom. Moći ćemo jasno izraziti što bismo htjeli i što nas zanima. U ovom se centru prilikom našeg izražavanja susreću tijelo i um. Imamo li ideje i zamisli koje ne možemo izraziti, one će ostati nerealizirane jer nismo sposobni znanje koje posjedujemo spustiti silaznom strujom na niže kako bi se one ostvarile i materijalizirale u fizičkom obliku. Nemogućnost  izražavanja sebe nastaje kao posljedica nemogućnosti našeg izražavanja u obitelji. U slučaju da smo bili prekidani od strane autoritativnih roditelja, da nas se zaustavljalo prilikom izražavanja sebe, da nas se nije slušalo, tada u odrasloj dobi imamo poteškoća s izgovaranjem onoga što želimo i osjećamo, jer ne znamo kako se to radi. Ako je u obitelji postojala bilo koja vrsta nasilja tada je naš grleni centar blokiran. Kada postoje zabranjene teme kao što su obiteljske tajne, ovisnosti, droga, alkoholizam, tada su one kao energetski ključevi na grlu. Ovo je centar naše svjesne volje. Moramo znati da u svakom trenutku našim djelovanjem ili ne djelovanjem stvaramo i kreiramo naš svijet.

Šesti energetski  centar (čakra trećeg oka) identitet vizija, predodžba, simboli

Razvija se u adolescenciji, a djeluje u području trećeg oka, čela i obrva, te hipofize kao žlijezde unutarnjeg lučenja.

Oči nam pomažu da svijet vidimo i opažamo izvana, dok nam treće oko daje mogućnost unutarnjeg opažanja. Naše misli, snovi, vizije, simboli, doživljaji svijeta i nas u njemu isprepliću se svakodnevno na našem unutarnjem ekranu. Kroz ovaj centar doživljavamo i vidimo svijet na osnovu naših životnih iskustava i doživljaja svijeta, koji mogu biti jasno viđeni i realno posloženi, no također mogu stvoriti zamućen pogled na našem unutarnjem ekranu unaprijed pretpostavljajući stvari i njihov ishod. Na drugu osobu možemo nesvjesno projicirati nešto što je unutar nas a da toga nismo svjesni. Ovo je područje uma i jasnog viđenja koje nam daje mogućnost samopromatranja. Preispitivanjem  naših postupaka doći ćemo do unutarnjih krivih obrazaca, mijenjajući ih postižemo jasnoću šireg konteksta.

Sedmi energetski centar (krunska čakra) identitet univerzalan, samospoznaja

Razvija se u ranoj odrasloj dobi i nakon toga, a djeluje u području moždane kore, na epifizu, žlijezdu unutarnjeg lučenja.

Ovaj energetski centar povezan je s našom željom za znanjem, širom svjesnošću nas kao ljudskih bića, univerzalnim znanjima i duhovnošću. Naša potreba za racionalnim znanjem dolazi kroz logička učenja i znanost što nas drži u određenim okvirima. Ako imamo potrebu biti bolji od drugih, bogatiji, moćniji onda smo na putu vezanosti za materijalno, neslobodno,  zatočeni u vječno rivalstvo.  Postati svjestan božanskosti u nama, našeg duha koji je došao iz neograničenog da bi se manifestirao u fizičko i doprinio boljitku svijeta kroz svoje djelovanje je svrha našeg rođenja. Ako spoznamo to,  ako naše djelovanje bude nadahnuto dušom što god da činimo to će biti prepoznato, ostat će trag naše duše i kada odemo, kada se naše  zemaljsko putovanje završi. Ovaj energetski centar omogućuje nam upravo to, samospoznaju i nevezanost. Razvoj svijesti o međusobnoj povezanosti svega u kozmosu i važnost ispravnog postupanja prema svemu što nas okružuje je naš put ka spoznaji  istinskih duhovnih vrijednosti.

Na našu sreću, na blokiranoj  energiji naših energetskih centara može se raditi i  nakon njihovih razvojnih faza. Rad i razvoj moguć je u svakoj životnoj dobi. Sve ono što nismo mogli postići iz nekog razloga kroz naše odrastanje moguće je sada. Protokom energije u energetskim centrima postići će se osvještavanje naših životnih poteškoća koje su dovele do blokade i prekida protoka energije. To  podrazumijeva osvještavanje stavova i uvjerenja koje nam stvaraju probleme te  mijenjanje istih.

Prateći sebe možemo otkriti ponavljajuće situacije i reakcije u našim životima. Istražujući ih doći ćemo do uzroka, a potom i do trajne promjene.

Ciklus od sedam radionica održavat će se jednom mjesečno počevši od veljače 2018.

 

Skip to content