Sedmi energetski centar (krunska čakra) – razvoj svjesnosti

Razvija se u ranoj odrasloj dobi i kasnije, obuhvaća epifizu, moždanu koru, mozak, središnji živčani sustav. Povezan je sa svjesnošću, unutarnjom mudrošću, duhovnim buđenjem ili prosvjetljenjem.

Adolescencija donosi prirodan nagon za odvajanje od obitelji i pronalazak svog puta. Odrastanjem u obitelji gdje postoji sloboda mišljenja bez nametnutih stavova potiče nas na usvajanje novih znanja, propitivanje i mijenjanje određenih stavova.

Međutim, ako se ne uspijemo odvojiti od nametnutih obiteljskih vjerovanja često te krute stavove  ponesemo sa sobom u život gdje nas životne krize prisiljavaju na njihovo propitivanje i mijenjanje. Za zdrav razvoj ovog centra važno je poticati dijete na učenje, informiranje, propitivanje, iznošenje svojih stavova, raspravljanje o njima kako bi pronalazili odgovore i razvijali svjesnost.
Manjak energije u ovom centru dovodi do neravnoteže što ima za posljedicu držanje za svjetovno, krute stavove i vjerovanja, pohlepu, kao i sebične materijalističke porive. Osoba ima ograničeno shvaćanje koje otežava komunikaciju i povezivanje s okolinom. 

Otvoren centar omogućuje nam osjećaj nesebičnosti te doživljaj mističnog jedinstva sa svime u svemiru. Osjećaj da postoji veći i dublji smisao života, red koji upravlja cjelokupnim postojanjem, osobu čini empatičnom, etičnom, humanom, osjetljivom na okolinu.
Centar prima i daje energiju svijesti, predstavlja transcendenciju ega i ponosa te povezivanje sa višim vrlinama u nama kao što su nada, vjera, istina, svjesnost. Daje osjećaj cjelovitosti kroz završavanje određenih životnih ciklusa i otvaranja novih. Simbol ovog centra je tisuću latica koje pomažu našoj individualnoj svijesti povezivanje sa širom slikom i beskonačnom sviješću kao konačnom spoznajom. Povezivanje sa širom slikom pridonosi ublažavanju emocionalnih trauma i boli koje smo doživjeli i osjećali odrastanjem. Osvještavanjem i otpuštanjem starih uvjerenja nastavljamo naš evolucijski proces tamo gdje je bio prekinut. Uviđanjem i otklanjanjem prepreka shvatit ćemo da je naša istinska, uvijek prisutna, božanska priroda bila skrivena iza boli, straha, tuge… Otvaranjem našoj istinskoj prirodi doživjet ćemo ljepotu, zadovoljstvo, mudrost i šire razumijevanje.
Kada shvatimo da je sve međusobno povezano, da je sve dio većeg sustava, tada ćemo moći živjeti u povjerenju i zahvalnosti, a ne u strahu i napetosti. Otpuštanjem i nevezivanjem za prošlost, za umrle odnose i događaje, dajemo slobodu svom postojanju sada. Povezujemo se sa unutarnjom snagom te višom mističnom moći kroz doživljaj božanskog iznutra i izvana dok smo istodobno ukorijenjeni i povezani sa zemljom.

 

Znaci neravnoteže:

– mišićni i skeletni poremećaj
– izoliranost, depresija, manična depresija, histerija, psihoza
– kronična iscrpljenost koja nije povezana sa fizičkim umorom
– migrene, vrtoglavice, tumor mozga
– amnezija, Parkinsonova bolest, shizofrenija, epilepsija
– poteškoće u učenju, kruti stavovi i vjerovanja
– nemogućnost dovršetka poslova i projekata, nedostatak inspiracije
– pretjerana intelektualizacija
– nesanica, osjetljivost na svjetlost i zvukove iz okoline
– nedostatak radosti, povjerenja
– apatija, materijalizam, sebičnost
– superiornost i ovisnost o njoj
– pohlepa, dominantnost, osporavanje drugih
– osjećaj nepotpunosti, nebitnosti, nepovezanosti sa tijelom
– strah od duhovnosti i smrti

 

Znaci balansiranosti:

– oslobođenost od ega
– samopouzdanje, nesebičnost, viđenje šire slike
– unutarnji mir i životno zadovoljstvo, radost, sreća
– osjećaj povezanosti s okolinom, sa zemljom, nebom, svemirom
– mudrost, majstorstvo
– znanje, oštar um
– zdrav živčani sustav
– svjesnost i dobre reakcije na promjene u okruženju
– odlične kognitivne sposobnosti, dobri refleksi, cjelokupno fizičko zdravlje
– povezanost sa tijelom na emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj razini
– proširena svijest, duhovna sloboda

Skip to content