Naša životna iskustava i viđenje svijeta – šesti energetski centar (čakra trećeg oka)

Razvija se u adolescenciji,  djeluje u području trećeg oka, čela i obrva,  baze lubanje te hipofize kao žlijezde unutarnjeg lučenja.

Naše fizičke oči pomažu nam da svijet vidimo i opažamo izvana, dok nam treće oko daje mogućnost opažanja unutar nas. Naše misli, snovi, vizije, simboli, doživljaji svijeta i nas u njemu svakodnevno se isprepliću  na našem unutarnjem ekranu. Kroz ovaj centar svijet vidimo i doživljavamo na osnovu naših životnih iskustava. Jasno viđeni i realno posloženi životni doživljaji govore o ravnoteži ovog centra.

Uravnotežen centar pomaže nam uspostaviti vezu između mentalnih misli i intuitivnog znanja, čineći nas samopouzdanim u prepuštanju intuiciji i viđenju stvari te  rješavanju unutarnjih dualizama. Uspostavom ravnoteže između razuma i intuicije našu svijest povezujemo u jednu cjelinu. To doprinosi jasnom razumijevanju i unutarnjem miru. Sposobnost povlačenja u unutarnji mir da bi obradili informacije u nama i oko nas pozitivno će se odrazit na naš cjelokupan život i odnose.

Suprotno tome naša životna iskustva mogu stvoriti zamućen pogled na svijet koji nas okružuje, unaprijed pretpostavljajući stvari i njihov ishod. S obzirom da ovaj centar pohranjuje slike vezane za iskustva nižih centara, bilo kakvo zlostavljanje tjelesno, emocionalno, povreda autonomije, srca, sloboda govora odrazit će se na otvorenost ovog centra.  

Svi prethodni centri donose određene informacije, dok je zadatak ovog centra od tih informacija stvoriti smislene obrasce.

Šesti energetski centar djeluje na našu osobnost jače od svih ostalih centara s obzirom da se odnosi na naše prosuđivanje, razborito shvaćanje stvarnosti i našu emocionalnu inteligenciju.

Um, misaona energija u nama omogućuje nam samopromatranje kojim dolazimo do jasnog viđenja. Preispitivanjem naših postupaka otkrivamo unutarnje krive predodžbe koje nam otežavaju svakodnevni život, mijenjajući ih postižemo jasnoću kako u osobnom životu tako i šire.

Kada je  energija ovog centra preslaba, osobi će  nedostajati disciplina i unutarnja vizija da bi ostvarila uspjeh kojeg se najčešće plaši pa postavlja preniske ciljeve i kriterije.

Prejaka energija ovog centra osobu čini dogmatičnom, autoritarnom, arogantnom s pretjeranom racionalnošću i intelektualnošću.

Preobilna energija glave stvara manjkavost i u srcu.  Podižući svu energiju u ovaj centar iscrpljuje energiju nižih centara jer zdrava čeona čakra treba potporu uravnoteženih nižih čakri.

Budući da funkcioniranje ove čakre  utječe na neke od endokrinih žlijezda zaduženih za regulaciju hormonske ravnoteže,  njena uravnoteženost odražava se na cjelokupno zdravlje.

Duhovni i psihološki poremećaji  javljaju se kroz frustracije, tjeskobe, fobije, osjećaj besciljnosti i besmislenosti. Utječe na našu intuiciju i maštu.

Neravnoteža može dovesti do problema s postavljanjem ciljeva i pronalaženjem istinskog značenja u životu,  problema s koncentracijom, strahovima, tjeskobom i depresijom koja potječe od osjećaja odvajanja od našeg pravog ja.

Kada postoje mentalni problemi tada postoje i  zdravstveni. Zdravstveni problemi mogu se očitovati na fizičkom tijelu u obliku problema sa sluhom, vidom, sinusnim infekcijama, glavoboljama, migrenama koje se osjećaju kao napetosti ili pulsiranje.

Pretjerano aktivan centar može uzrokovati ozbiljne probleme, poput halucinacija i shizofrenije.

 

Znaci neravnoteže

– problemi sa vidom, kratkovidnost
– problemi sa sinusima, sluhom te glavobolje i migrene
– hormonski poremećaj, depresivna raspoloženja
– poremećaj živčanog sustava
– tjeskobe,  fobije, strahovi, zabrinutost
– problemi s koncentracijom učenjem i pamćenjem informacija
– nemogućnost procjene životne situacije
– zaokupljenost beznačajnim detaljima, gubljenje šire slike
– teško preuzimanje odgovornosti
– teško prihvaćanje novih ideja ili mišljenja koja su različita od naših
– neimanje mašte, osjećaj da ništa nema smisla
– nemogućnost povezivanja sa intuicijom
– praznovjerje, mentalna konfuzija
– lutanje misli, opsesivno traženje smisla
– požuda, želja za dominacijom, neodgovornost

Znaci balansiranosti

– samopoštovanje, kreativna energija,
– jasnoća uma, razumijevanje
– čiste misli, razlikovanje bitnog od nebitnog
– prepoznavanje prioriteta, odabir ispravnog životnog puta
– jaka intuicija i samopouzdanje, snaga mašte
– unutarnji mir, prosvjetljenje, iscjeliteljska energija,
– empatična i emocionalna percepcija stvarnosti,
– telepatije, vidovitost, živopisni snovi,
– otvorenost prema novim idejama,
– kontrola nad vlastitim mislima,
– međusobna povezanost duša

Skip to content