Prvi energetski centar (korijenska čakra) tjelesni identitet

Svoj razvoj ovaj centar započinje oko trećeg mjeseca trudnoće i traje do navršene prve godine života djeteta. Ovaj centar predstavlja temelj našeg fizičkog života, a smješten je u području baze kralježnice gdje ishranjuje to područje i nadbubrežnu žlijezdu.

Na osnovu prvih iskustava vezanih za naše preživljavanje kroz hranjenje, toplinu, ugodu i sigurnost, stvaramo sliku o svijetu u koji smo upravo stigli. Osjećaj sigurnosti i zaštićenosti jača naš imunološki sustav, krv, koštani sustav, fizičko tijelo u cjelini. Kada su najranija iskustva pozitivna, tada energetsko korijenje unutar naše obitelji puštamo slobodno prema zemlji. U suprotnoj ćemo situaciji često osjećati nepovezanost s vlastitim tijelom, a posljedice toga su brojne: zdravstveni problemi, izbjegavanje fizičkog kontakta, osjećaj straha, slabe granice,  itd.

Kada je ovaj energetski centar oslabljen, živjet ćemo preokupirani preživljavanjem jer nas isti povezuje s našim fizičkim tijelom i instinktima u njemu. Možemo imati materijalne teškoće, neimanje doma ili osjećaja gdje pripadamo, probleme na poslovnom planu, neznanje upravljanja financijama. Zbog nepovezanosti s tijelom i neosjećanja potreba kroz zdravu ishranu, odmor, potrebu da se zaštitimo od hladnoće ili topline, možemo imati i zdravstvene probleme. Nemogućnost fizičkog opuštanja i odmornog sna može biti posljedica napetosti iz ovog perioda odrastanja. Ako je ugroza našem opstanku bila česta kroz fizičku zanemarenost, napuštenost, obiteljsko siromaštvo,  bolnicu, traume, zlostavljanje, tada će naše tijelo biti preplavljeno hormonima stresa i u stalnom stanju hiperstimuliranosti. Nećemo se moći opustiti ni kada je sve u redu, kada smo izvan fizičke opasnosti jer će naši mehanizmi preživljavanja i dalje ostati u stanju pripravnosti za bijeg, borbu ili zamrzavanje.

Iz ovog mogu proizaći dva načina funkcioniranja. Jedan je kroz manjak energije, a drugi kroz višak energije. Kada je u energetskom centru manjak, tijelo će biti fizički mršavo, pothranjeno  a energija slaba.  Zbog toga će naše ponašanje biti stisnuto, ukočeno, željet ćemo se povući od okoline, a neuzemljenost će izazvati otežanu koncentraciju zbog slabog kontakta s tijelom.

Ako je u energetskom centru višak, tijelo može izgledati pretilo i čvrsto. Zbog viška energije koja kruži u centru i ne spušta se prema zemlji posljedica je neuzemljenost i neosjećanje tijela. Razlog tomu može biti strah za opstanak (hoće li biti za mene?). Kako bismo izbjegli osjećaj straha koji je ispod, možemo unositi previše hrane u sebe, zgrtati stvari jer nam sve treba ili biti fiksirani na materijalno.

Oba tipa trebaju uravnoteženje i uzemljenje kako bi tijelo bilo dinamično s osjećajem ugode.

Osjećanjem tijela možemo postaviti zdrave granice između nas i naše okoline. Promatranjem naših korijena, naše obitelji, doći ćemo do uvida i odgovora na pitanje koriste li nam neki obrasci ponašanja ili štete, te jesu li ograničavajući bez realne osnove.

Na radionici ćemo dotaknuti sve što oslabljuje ovaj centar i ono što ga osnažuje i otvara.

Skip to content