Drugi energetski centar (sakralna čakra) – emocionalni identitet

Razvija se od šestog mjeseca života do navršene druge godine. Zahvaća donji dio trbuha i ishranjuje reproduktivne žlijezde, jajnike i prostatu.

Drugi energetski centar zadužen je  za naše emocije, osjete, potrebe, užitak, seksualnost.

Drugi je energetski centar vezan za element vodu te obuhvaća sve tekućine u tijelu  krv, limfu, urin, slinu, sjeme. Njegov razvoj počinje dječjim puzanjem oko šestog mjeseca starosti.

Životni instinkt dijete tjera da ide dalje, da se razvija i postepeno odvaja od skrbnika, dok potreba za sigurnošću i ljubavlju ostaje i dalje prisutna. Na osnovu zadovoljenih emotivnih potreba dijete postaje emocionalno uravnoteženo što stvara užitak u tijelu.

Dijete po prirodi ne može mirovati stalno se kreće tražeći užitak kojeg nalazi kroz pokret, igru, zabavu, dodirivanje, bliskost. Ako je njegovo kretanje popraćeno ljubavlju i odobravanjem ono će život doživjeti kao ugodu. Kada je dijete podržano na zdrav način, kada su njegove potrebe prepoznate i zadovoljene tada će sebi kao odrasla osoba znati priuštiti zadovoljstvo, znat će i kada mu je nečeg dovoljno, a život će osjećati pozitivno.

Međutim ako je obitelj fokusirana na rad, doživljavajući igru kao gubitak vremena, dijete će svaki put kada bude u igri osjećati krivnju. Smatrat će to udovoljavanjem samog sebi, na što “nema pravo”.

 Ako smo odrasli kao dijete koje nije moglo ili smjelo izraziti potrebu za dječjom igrom, zabavom, druženjem ili pravom na odmor kada je umorno, tada kao odrasli nećemo znati izraziti što osjećamo. Odbacivanjem svojih potreba  da bi udovoljili skrbnicima dovodi nas do toga da kao odrasli ne znamo što želimo jer smo naučili poricati ono što osjećamo.

Emocije imaju duhovnu funkciju, one su  jezik duše.  Narušeno pravo da osjećamo rezultirat će stvaranjem nepovezanosti s tijelom i potrebama. U ovom centru emocije povezane s tijelom daju nam jasniji osjećaj nas samih ali i jasnoću naše povezanosti s okolinom. Ovo je centar zadovoljstva, užitka, kretanja, seksualnosti.

Naša seksualnost bit će povezana s našom prošlošću. Na površinu će „isplivati“ sve neintegrirano u nama bilo da nosimo osjećaj krivnje, straha, srama, polarnosti, seksualne povrede bilo koje vrste.

Blokada druge čakre može se očitovati kroz:

– ne osjećanje životnog zadovoljstva

– osjećaj ne imanja izbora u životu

– lažni izljev emocija, manipulacija

– ljubomora, zavist, mržnja

– depresija, ništa nije dovoljno dobro

– genitalni problemi ciste, miomi, sterilnost

– impotencija, frigidnost, menstrualne tegobe

– ginekološke i urinarne infekcije

 

Uravnotežena druga čakra očituje se kroz:

– kreativnost povezana sa optimizmom

– vitalnost, intuitivnost

– prihvaćanje životnih promjena, fleksibilnost

– fizički skladno tjelesno kretanje

– uživanje u životu,

– sposobnost za ugodu i prisnost u odnosima, 

– tjelesni užitak, seksualno zadovoljstvo,

Osoba je emocionalno postojana, jasna u izražavanju sebe, sposobna osjećati sebe bez ispada.  Uravnoteženost ovog centra  podrazumijeva mogućnost njegovanja sebe i drugih te imanje zdravih emocionalnih i seksualnih granica.

Pod uravnoteženom seksualnošću smatra se zdrav izraz intimnosti, užitka i radosti, povezanosti s drugom osobom uz osjećaj za granice.

Na radionici ćemo dotaknuti sve što oslabljuje ovaj centar i ono što ga osnažuje i otvara.

Skip to content