Treći energetski centar (čakra solarnog pleksusa) – osjećaj vlastite moći

Razvoj trećeg energetskog centra počinje oko 18. mjeseca života i traje do otprilike navršene četvrte godine života. Smješten je u području solarnog pleksusa, a zahvaća područje stomaka; želudac, gušteraču, tanko crijevo, žučni mjehur, jetru, slezenu i dio kralježnice smješten iza solarnog pleksusa.
Ovaj energetski centar središte je naše fizičke snage, našeg identiteta, samopoštovanja i vitalnosti. Kada energija njime slobodno teče osoba ima snagu slijediti svoju viziju, svoje instinkte i donositi vlastite odluke. Prožeta je osjećajem moći, volje, samopoštovanja i samodiscipline u realizaciji svojih ciljeva.

Kada poštujemo sebe tada imamo snage i volje posvetiti se svojim životnim ciljevima što pridonosi kvaliteti našeg života kako kroz odnose s okolinom, tako i na području našeg profesionalnog samoostvarenja. Ako sebe ne poštujemo i ne vrjednujemo dovoljno, privlačit ćemo i nesvjesno izabirati one emotivne veze, poslovne situacije i odnose koji će odražavati i pojačavati upravo nepoštovanje i nevrijednost, odnosno naš unutarnji osjećaj sebe.

Razvoj ovog centra kreće postepenim odvajanjem djeteta od mame i sve većim povezivanjem s unutarnjom voljom. Dijete ima potrebu istraživati svijet, činiti stvari na svoj način i tako otkrivati snagu stvaranja i djelovanja. Ovim putem uči da njegovo djelovanje može imati dobre i loše ishode. Unutarnja usklađenost sa zdravo postavljenim granicama od strane okoline u djetetu stvara osjećaj samopoštovanja. To daje mogućnost postizanja osjećaja vlastite autonomije, volje i osjećaja moći.

Međutim, kada se dijete zaustavi u svojim nakanama bez poučavanja i objašnjavanja od strane autoriteta ili se posramljuje za svoje postupke, tada ego identitet biva oslabljen a osobna moć narušena. U ovoj životnoj dobi dijete sebe doživljava isključivo emotivno na osnovu onog što radi. Kritika, posramljivanje, etiketiranje u smislu “ne znaš”, “nespretan si”, “pogriješit ćeš”, umanjuju osjećaj osobne moći što je glavna odlika ovog centra.

Takvim emotivnim obilježjem kročimo našim životom s unutarnjim osjećajem koji nam govori da s nama nešto nije u redu. Sputavamo sebe iz straha da ne ispadnemo glupi jer smo u sebe ugradili strah od kritike. Odrasla osoba imat će sram ili strah zbog fizičkog izgleda, debljine, starenja, odnosno bilo čega što može umanjiti već narušen osjećaj samopoštovanja.

Ako je energija blokirana, osobi će nedostajati samopoštovanje i prirodna ljubav prema sebi, osjećat će se usamljeno, izolirano, nesposobno za kretanje naprijed s osjećajem očaja i depresivnosti. Takav stav rezultirat će nemogućnošću ispravnog usmjeravanja napora ka realizaciji osobnih interesa, bilo poslovnih ili međuljudskih. Osoba neće biti sposobna napraviti pravi izbor i poduzeti potrebne radnje u određenim situacijama.

Znakovi blokiranosti ovog centra se očituju kroz emocionalne, mentalne i fizičke probleme:
– anksioznost
– depresija, emocionalna hladnoća
– emocionalna nesigurnost, nisko samopoštovanje
– sram, pasivnost, nepouzdanost
– optuživanje drugih, žrtva
– slaba samodisciplina i dosljednost
– dijabetes
– problemi probavljanja hrane
– čirevi na želudcu, dvanaestercu
– problemi jetre, slezene
– poremećaj prehrane

Osoba uravnoteženog centra bit će:
– samopouzdana, srdačna
– s osjećajem osobne moći
– s osjećajem za odgovornost s primjerenom disciplinom
– sposobnost nošenja s izazovima
– osjećaj samopoštovanja
– spontana sa smislom za humor
– imat će volju, ambiciju
– hrabrost da preuzme rizik
– velikodušna je i etična
– snažnog karaktera

Skip to content