Peti energetski centar( grlena čakra) – govor svoje unutarnje istine

Razvija se od sedme do dvanaeste godine života. Djeluje na područje grla i bronhija, regulira štitnu žlijezdu, vrat, čeljust, usta, jezik, grkljan.

Ako je naše odrastanje prošlo bez većih energetskih blokada osjećat ćemo potrebu da svoje kreativne kvalitete i zamisli podijelimo sa svijetom. Moći ćemo jasno izraziti što bismo htjeli i što nas zanima. Kada smo svjesni svojih potreba i mogućnosti naše riječi, komunikacija sa svijetom postat će put ostvarenja našeg unutarnjeg bića.

Na ovom mjestu susreću se tijelo i um. Naše ideje i zamisli koje ne možemo izraziti ostat će nerealizirane, budući da nismo sposobni znanje koje posjedujemo spustiti silaznom strujom na niže kako bi se one ostvarile i materijalizirale u fizičkom obliku.

Nemogućnost izražavanja sebe nastaje kao posljedica nemogućnosti našeg izražavanja u obitelji. Ponekad je lakše reći što druga osoba želi čuti nego izraziti našu istinu. Strah od toga da će nas druga strana odbiti ili kritizirati može nas omesti u iskrenom govorenju naše istine. U slučaju da smo bili prekidani od strane autoritativnih roditelja, da nas se zaustavljalo prilikom izražavanja sebe, da nas se nije slušalo, tada u odrasloj dobi imamo poteškoća s izgovaranjem onoga što želimo i osjećamo, jer ne znamo kako se to radi. Neravnoteža u ovom centru može negativno utjecati na sve aspekte našeg osobnog i profesionalnog života.

Ako je u obitelji postojala bilo koja vrsta nasilja, verbalnog, fizičkog, seksualnog tada je naš grleni centar blokiran. Kada postoje zabranjene teme kao što su obiteljske tajne, ovisnosti, droga, alkoholizam, tada su one kao energetski čepovi u grlu.

Ovo je mjesto izražavanja želje naše duše. Moramo znati da u svakom trenutku našim djelovanjem ili ne djelovanjem stvaramo i kreiramo naš svijet. Duhovno, ovaj centar je središte manifestacije onoga što želimo u životu. Svaka pogrešna predodžba o našim pravima ili sposobnostima u svezi izražavanja našeg mišljenja spriječit će nas da budemo dovoljno jaki da stvorimo život koji želimo.

Kada je ovaj centar uravnotežen govorimo iskreno i pouzdano, izražavamo ono što mislimo, vidimo, osjećamo, volimo ili ne volimo. Centar je nazvan „sjedištem odgovornosti“ s obzirom da preko njega kažemo „da“ ili „ne“ životnim mogućnostima.

Biti autentičan ne postiže se lako, to je nježan ples između riječi i misli ostajući pri tom taktičan. Govor naše istine ne znači da trebamo biti kritični niti nanijeti štetu drugoj osobi. Naša istina iz duhovne perspektive trebala bi biti ljubazna i suosjećajna.

Znaci neravnoteže

– neravnoteža protoka energije može dovesti do problema; glave, usta, grla, vrata, remena

– kronično upaljeno grlo, promuklost

– česte glavobolje, bol u vratu

– problem sa štitnjačom

– ulkus usta, stomatološka pitanja

– temporalni poremećaj čeljusti

– emocionalni znakovi; komunikacijski problemi ili poremećaji

– strah od govora, stajanje na mjestu, stidljivost

– nemogućnost izražavanja misli

– nedosljednost između govora i akcije

– društvena anksioznost, otuđenost

– zaustavljanje izražavanja kreativnosti

– tvrdoglavost, arogantnost,

– dominacija, varanje, manipulacija

Znaci balansiranosti

– učinkovitost, kreativnost,

– sposobnost izražavanja sebe,

– odgovornost, sigurnost, istina

– lako pronalaženje riječi za izražavanje svojih misli

– dojmljiva govornička sposobnost

– vješto poučavanje, posebno duhovne razine

– razumijevanje, prisutnost, čujemo drugu osobu

– pisanje, kanaliziranje,

– trans-meditacija, telepatija

– shvaćanje poruka iz snova

Post Comment

Skip to content